• July 23, 2024

Hvornår og hvordan beskærer man roser?

 

Roser er naturligvis et aktiv for enhver have. De har smukke blomster og kan dufte vidunderligt. Der er omkring 200 forskellige sorter af vilde roser og hele 30.000 dyrkede sorter. Roser skal bestemt beskæres, hvis du vil holde buskene smukke og blomstre rigeligt. Omsorg er også vigtigt for at forebygge sygdomme.

Fakta om roser
Hvornår blomstrer roser? Rosen er oprindeligt fra den nordlige halvkugle, blomstringstiden er i vores sommer og de udvikler sig om foråret. Efterår og vinter er tiden til at få nye kræfter. I Kina blev de brugt i haver allerede i det 13. århundrede. Fra 1800-tallet begyndte man dog for alvor at dyrke rosen. Standardroser, for eksempel, skabes ved at pode en raffineret rose på en vild grundstamme. Disse roser er ofte stærke og også velegnede til haver i vores land. Som blomst har rosen haft stor symbolsk værdi i århundreder. Selvfølgelig er der rosenkransen, som man beder om i romersk-katolicismen. Men farven på blomsten er også meget vigtig. Hvide roser står for mødom og røde roser for kærlighed. Vidste du forresten, at gule roser indikerer jalousi eller utroskab?

Hvornår skal man beskære roser?
Rosen skal beskæres to gange om året. Beskæring af roser er ikke rigtig svært, men tidspunkterne er meget vigtige. Alle typer roser skal beskæres om foråret, i marts eller april, så snart det holder op med at fryse. Det er, når saftstrømmene starter igen. Men roser kan også beskæres om sommeren og det kalder vi sommer beskæring. Denne beskæring er væsentligt mindre drastisk og primært beregnet til at erstatte de falmede roser, så der kan dannes nye blomsterknopper for at nyde disse smukke blomster endnu længere.

Hvad er den bedste måde at beskære på?
Beskæring behøver ikke at være svært, hvis du bruger en skarp beskæringssaks og tager tornbestandige handsker på. Om foråret leder du efter tykke, livsvigtige skud. Roserne vokser normalt på dette senere på året. Du fjerner de brune og træagtige grene til det punkt, hvor du ser et grønt skud eller opdager en sund knop. For at få eller holde planten i form kan du også beskære de vitale grene tilbage.

Hvad skal man gøre med falmede blomster?
Når en rose er færdig med at blomstre, vil busken gerne skabe en hyben. Dette koster meget energi og er på bekostning af blomstringen. Beskær falmede roser og hyben til over fem blade. Knoppen på et sådant blad er stærk, så der kan dannes nye blomster her.

Tips
Du kan plante roser hele året rundt, planten er stærk og velegnet til vores klima. Vælger du september eller oktober, kan busken godt slå rod. Du kan også sætte en sund busk i haven i februar. Roser som en plet i solen og lidt vind. For at holde buskene stærke og sunde skal du gøde dem om foråret og igen under blomstringen om sommeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *